De winst van Profit First – Profit First vooroordelen weggenomen

Begin 2017 hoorde ik van verschillende kanten over Profit First. Ik volgde Femke Hogema al een tijdje. Femke schreef het boek ‘Financiën voor ZZP-ers’ en deelt regelmatig nuttige tips voor ondernemers. Zij is erg enthousiast over Profit First en heeft dit boek vertaald naar het Nederlands. Daarna zag ik ook regelmatig wat voorbijkomen over Profit First op social media en toen gaf een klant mij ook nog het boek. Ik kon er niet meer omheen: ik werd heel erg enthousiast van deze methode. En jij hopelijk ook, na het lezen van deze blog.

Verdelen op verschillende rekeningen

Na een intake met Femke ben ik in september 2017 met de opleiding tot Profit First Professional begonnen. Ik wilde graag zelf meer weten over deze methode en ook klanten hiermee goed kunnen begeleiden. Toen ik aan de opleiding begon dacht ik dat het vooral ging om het verdelen van geld over verschillende bankrekeningen. Om op die manier meer inzicht te krijgen in je financiën en dus betere keuzes te maken waaraan je jouw geld uitgeeft. En ja, dat is de basis van Profit First. Maar Profit First is veel méér dan geld verdelen over verschillende potjes en letten op je uitgaven. Profit First gaat over doelen bepalen, plannen maken, nadenken wat belangrijk voor je is, goede gewoonten aanleren én je bedrijf serieus nemen. Allemaal zaken die belangrijk zijn voor ondernemers om te kunnen groeien met hun bedrijf.

Nog meer geld verdienen

Profit First draait ook niet alleen maar om nog méér geld verdienen. Bij de term Profit First is je eerste gedachte misschien: ‘Dit gaat alleen maar over geld en het leven gaat niet alleen maar over geld. Er zijn wel belangrijkere dingen.’ En dat is natuurlijk zo! Maar wees eerlijk: jij wilt toch ook meer winst maken? Zonder winst heb je geen bedrijf, maar een hobby die geld kost. Zonder winst kun je niet uit eten gaan met je vrienden, je kunt niet op vakantie, je kunt niet bijdragen aan de gezamenlijke huishoudelijke uitgaven, je kunt je kinderen geen cadeautjes geven en ga zo maar door. In onze maatschappij heb je nu eenmaal geld nodig. Je hebt geld nodig voor de dagelijkse uitgaven en voor de leuke extraatjes.

Kiezen!

Je hebt geld en vaak ook tijd nodig voor de dingen die belangrijk voor je zijn. En ook daarin kun je keuzes maken. Wanneer je genoeg verdient met je bedrijf kun je nadenken over wat je zelf wilt en wat belangrijk voor jou is. Je kunt ervoor kiezen om net zo veel te blijven werken en het geld dat je over hebt te gebruiken of te sparen voor de leuke extra dingen. Maar je kunt er ook voor kiezen om minder te gaan werken om zo meer tijd te hebben voor de mensen die belangrijk voor je zijn of om dingen te doen waar je blij van wordt. Profit First helpt je bij het maken van deze keuzes.

Het gaat niet alleen om winst in geld, maar vooral om de winst om te kunnen kiezen wat voor jóu belangrijk is!

Wil jij ook de winst behalen om te kunnen kiezen voor dat wat voor jouw belangrijk is? Lees hier dan meer over deze methode of neem meteen contact met mij op en ik neem je mee in de wereld van Profit First!

Geef een reactie