Minder belasting betalen? Gebruik de kleinschaligheidsaftrek!

Je hebt vast wel eens van de term investeringsaftrek gehoord. Zo aan het eind van het jaar is het goed om daar eens bij stil te staan, omdat dat er voor kan zorgen dat je minder inkomstenbelasting betaalt. Zeker de moeite waard dus! Het jaar is al bijna weer om, wil je nog investeren? Kleinschaligheidsaftrek Er zijn verschillende soorten investeringsaftrek, maar de meest bekende is de kleinschaligheidsaftrek. Deze investeringsaftrek is een extra aftrekpost waardoor je dus minder inkomstenbelasting betaalt. Je krijgt deze aftrekpost als je in één jaar investeringen doet die samen meer waard zijn dan € 2.400,-. Een investering is een uitgave voor een bedrijfsmiddel van minimaal  € 450,- en dat langer meegaat dan één jaar. Wanneer iets doorverkocht wordt aan een klant, is het dus géén investering. De extra aftrekpost  is maximaal 28% van de investeringswaarde (bij een totaal investeringsbedrag van maximaal  € 56.643,-, daarna wordt de aftrek weer lager.) Wanneer je € 2.301,- investeert, kan je dat zo  € 300,- aan belasting besparen. En hoe hoger de investering, hoe hoger de aftrekpost. Wanneer investeren? Voor deze aftrekmogelijkheid is het goed om na te denken wánneer je investeringen doet. En zo aan het einde van het jaar is dat dus een goed moment. Wanneer je in dit jaar voor € 1.500,- investeert en in het volgende jaar voor € 800,-, krijg je namelijk geen aftrek. Wanneer je beide investeringen in hetzelfde jaar doet, krijg je wel deze aftrek. Door een investering iets eerder te doen of juist iets later, kom je misschien wél boven deze grens van  € 2.300,- en heb je recht op die extra aftrekpost. Dat is dus makkelijk verdiend. De grens van  € 2.300,- Het is ook goed om de grens van  € 2.300,- in de gaten te houden. Wanneer je daar net onder zit, krijg je helemaal geen aftrek. Terwijl je misschien met een extra uitgave van €100,- toch € 300,- aan belasting kunt besparen. Dan is dat extra snufje op je investering snel terugverdiend. Heeft iedereen wat aan deze aftrekpost? Of je echt profijt hebt van deze aftrekmogelijkheid is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ik geef je twee verschillende voorbeelden:
  • Als je weinig winst hebt, is het mogelijk dat je helemaal geen belasting kunt besparen omdat je al geen belasting hoeft te betalen. Dan kan het slim zijn om de investering uit te stellen tot het volgende jaar waarin je misschien wel voldoende winst gaat maken.
  • Als je starter bent en je maakt nog verlies, dan kan deze investeringsaftrek juist zorgen voor een groter verlies wat misschien verrekenbaar is met looninkomsten van eerdere jaren, zodat je juist belasting kan terugkrijgen.
Overleg met je boekhouder als je twijfelt! Ben je dus van plan om te investeren en twijfel je of je dat dit jaar moet doen of toch nog even moet wachten, overleg het dan met je boekhouder. Die kan hierin met je meedenken en je adviseren. Elke uitgave moet zich terugverdienen. Nu wil ik ook niet zeggen dat je maar moet gaan investeren om gebruik te kunnen maken van deze aftrekmogelijkheid. Wanneer je een investering doet in iets wat je niet echt nodig hebt en wat geen extra geld of tijd oplevert, dan is dat zonde en eigenlijk weggegooid geld. Elke uitgave gaat ten slotte ten koste van de winst die jij in je eigen zak kunt steken en moet zich wel terugverdienen. Denk daarom bij elke uitgave na of dit bijdraagt aan de doelen en de winst van jouw bedrijf. Wil je dat ik eens met je meekijk? Neem contact met me op!  

Geef een reactie